Ouderreis Stanislascollege Delft
 

De legende van Dimitrios van Thessaloniki

Feestdag 26 oktober.

Margreet leest de legende van Dimitrios voor bij de Dimitriosbasiliek in Thessaloniki

In de oosterse kerk wordt hij na Sint Joris beschouwd als de grootste soldatenheilige. Maar het verhaal over zijn militaire loopbaan berust naar onze historische maatstaven hoogstwaarschijnlijk op legende.

Dimitrios werd in Thessaloniki geboren uit welgestelde ouders. Zij waren christen. Aanvankelijk had het emaar uitgezien dat ze helemaal geen kinderen konden krijgen. Ze beschouwden hem dan ook als een bijzonder godsgeschenk en besteedden de grootste zorg aan zijn opvoeding. Zijn vader was de opperbevelhebber van de strijdkrachten in Thessaloniki en bij zijn dood mocht zijn zoon Dimitrios zijn plaats innemen. Bij die gelegenheld drukte keizer Maximianus (285-305), die een bekend christenhater was, hem op het hart er vooral op toe te zien, dat de christenen in Thessaloniki opgespoord, gearresteerd en uitgeroeid zouden worden.

Maar Dimitrios volgde dit bevel niet op. Integendeel hij verkondigde openlijk in de stad zijn geloof in Christus en vele mensen die hem hoorden spreken bekeerden zich! Toen dit de keizer ter ore kwam, was hij woedend. Op de terugweg van een geslaagde veldtocht op de Balkan, gmg hij expres langs Thessaloniki om poolshoogte te nemen. Hij liet Dimitrios voor zich verschijnen en ondervroeg hem vooral naar zijn geloofsovertuiging. Voor de keizer verklaarde Dimitrios in alle openheid dat hij christen was, en dat hij de godsdienst van de keizer eerder een zielige afgodendienarij vond. De keizer was woedend en liet hem gevangen zetten in een afgezonderde ruimte van de thermen bij het forum. Dimitrios wist heel goed wat hem verder te wachten zou staan. Daarom vertrouwde hij de zorg voor al zijn bezittingen toe aan de beste dienaar van zijn hele huishouding, Lupus genaamd. Hij zei hem alles te verkopen en de opbrengst aan de armen te geven. Toen verdween hij achter slot en grendel, blij dat hij Christus kon navolgen in zijn lijden. Tijdens zijn gevangenschap verscheen hem een engel die hem aansprak als ‘soldaat van God’ en zei: „Vrede zij met jou - je zult lijden voor Christus: wees moedig en hou vol!”

Iconen uit de Dimitriosbasiliek die Dimitrios tonen

Tijdens de daarop volgende gladiatorenspelen doodde de kampioen van de keizer, de krachtpatser Lyaios, al zijn tegenstanders in de duels. Nestor, een jonge vriend en volgeling van Dimitrios, kon het niet aanzien en daagde hem uit. Nadat Nestor de zegen had gekregen van Dimitrios, doodde hij Lyaios. De keizer was woedend en liet zowel Nestor als Dimitrios terechtstellen. De soldaten die Dimitiros kwamen doden, doorstaken hem met hun speer.

Die nacht kwamen er in het geheim christenen die zijn lijk weghaalden om het eerbiedig te begraven. Vanuit zijn graftombe vloeide wonderlijke olie naar buiten, waarmee zieken beter gemaakt konden worden. Op de plaats van zijn graf verrees al spoedig een bescheiden kerkje.

(Gegevens van pater Dries van den Akker S.J.)

 
teksten/legende_dimitrios.txt · Laatst gewijzigd: 2007/08/22 23:19 door luc
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki